Recenzije

Ledeno carstvo srebra – Naomi Novik

69685287_394350274557050_2138255008821411840_n.jpg

Miryemin otac oduvijek je bio dobar i pošten čovjek, no nevjerojatno loš zajmodavac. Bez imalo ustručavanja posuđivao bi stanovnicima sela novac, no zbog svoje dobre ćudi i određene doze srama nikad nije znao tražiti taj isti novac natrag. Nakon što obitelj počne gladovati i jedva spajati kraj s krajem, Miryem odluči preuzeti stvar u svoje ruke. Počne kucati od vrata do vrata, tražeći novac natrag. Uskoro Miryem postane glavni zajmodavac u selu te, za razliku od oca, ne oprašta dugove i ne odlazi dok joj se ne isplati barem dio duga. Postane toliko dobra u svom poslu da se o njezinoj sposobnosti vrlo brzo pročuje. Miryem tako svima postane poznata kao djevojka koja pretvara srebro u zlato, a dobar glas daleko se čuje.

Za njezinu sposobnost čuo je i kralj Staryka, rase okrutnih vilenjaka koji kradu ljudima ljeto i najviše od svega žele njihove zlatnike. Kralj je ubrzo posjeti te joj iznese svoju ponudu. Tri puta pretvoriti će mu vilenjačko srebro u zlato. Ako uspije, postati će njegova supruga i kraljica Staryka. Ako ne uspije, pretvoriti će je u led.

tumblr_pm7z3oqTiE1v3liapo3_1280.jpg

Otprilike u isto vrijeme, u prekrasnom dvoru odrasta Irina, djevojka prosječnog izgleda koja je svjesna kako ne pripada svijetu u kojem se nalazi. Njezina prelijepa majka je godinama bezuspješno pokušavala Irininom ocu podariti dostojnog nasljednika. Nakon što majka umre pri porodu zajedno s djetetom, ocu preostaje samo Irina, a bilo je i više nego očito kako nije zadovoljan njenim izgledom i ponašanjem. Unatoč tome, svim silama ju pokušava udati kako bi ojačao svoje veze i imovinsko stanje. Kada car najavi svoj dolazak u grad, Irina nije niti svjesna kome (ili bolje rečeno – čemu) otac planira dati njenu ruku.

tumblr_pm7z3oqTiE1v3liapo2_1280

Treća junakinja ove priče je Wanda, djevojka koja odrasta uz dvojicu braće i oca nasilnika. Wanda je čitav svoj život gledala kako njezina majka rađa dijete za djetetom, i kako jedno za drugim umiru. Nakon što joj i majka naposljetku umre, Wanda shvaća kako će još dugo vremena ostati zarobljena u očevim šakama. No, njena sudbina se mijenja kada ju otac, jer nema novaca da otplati svoj dug, natjera da radi za Miryem i njenu obitelj. Wanda ubrzo postaje Miryemina desna ruka te umjesto nje polazi utjerivati dugove.

Kada se isprepletu sudbine triju žena, započinje priča koju ćete zauvijek pamtiti.

tumblr_pm7z3oqTiE1v3liapo4_1280

Ukoliko volite čitati fantasy, sigurno već znate kako autorica u svojim romanima voli prepričavati poznate bajke. No, njezini romani gotovo da nemaju veze s originalima, iako će pažljiviji čitatelji uspjeti pronaći sličnosti. U Ledenom carstvu srebra možete prepoznati elemente Cvilidrete, bajke iz zbirke braće Grimm. Iako postoje sličnosti s bajkom, Novik je stvorila potpuno drugačiji svijet koji će voljeti svi ljubitelji fantastike.

Priča je ovo o snažnim junakinjama koje su čvrsto odlučile suprotstaviti se već predodređenoj sudbini i razbiti sve moguće nametnute predrasude o ženama. Romana kao što je Ledeno carstvo srebra trebamo što više jer osim što čitamo i upoznajemo novi, čarobni svijet, postajemo nadahnuti životima i djelima glavnih likova, učimo od njih i razmišljamo što bismo mi učinili na njihovom mjestu.

Ono o čemu mnogi čitatelji na hrvatskoj književnoj sceni pričaju u zadnje vrijeme je veliki broj grešaka u tekstu, kako tipfelera, tako i gramatičkih. Lagala bih kada bi rekla da ih nisam primjetila. Zbilja ih ima, i to ne mali broj. No, je li mi to smetalo prilikom čitanja? Ne toliko intenzivno da bi mi na kraju pokvarilo sveukupne dojmove. Možda iz razloga što sam bila toliko zaokupirana čitajući o svijetu koji je Novik stvorila da sam na dobar dio grešaka jednostavno zaboravila.

Iako je priča divna i svijet uistinu čaroban, meni je cijelo vrijeme tijekom čitanja falilo “ono nešto”, ali to nema nikakve veze s greškama. Možda je stvar u tome što sam prije Ledenog carstva srebra pročitala toliko boljih i (meni osobno) zanimljivijih fantasy romana koji su ljestvicu postavili jako visoko, a Novik ju jednostavno nije uspjela niti dostići, a kamoli srušiti. No, i dalje smatram kako je knjiga vrijedna čitanja, osobito ako ste ljubitelj dobre fantastike. Svijet koji je autorica stvorila uistinu je predivan, a mišljenja čitatelja su uvijek šarolika. Pročitajte ju, a potom mi svakako javite dojmove.

_Neki ljudi iznutra su vukovi i žele jesti druge ljude da se zasite. Upravo se to događalo vama u vašoj kući, cijeli vaš život. Ali ti si sada ovdje s braćom i nitko nas nije pojeo, a u vama se ne krije vuk. Hranili.png

Izdavač: Vorto Palabra
Prijevod: Damir Biličić