Recenzije

Zadnje što sam vam lagala – Riley Sager

Jeste li ikada igrali dječju igru Dvije istine, jedna laž? Emma jest. Tijekom svog prvog boravka u ljetnom kampu Nightingale naučila ju je igrati. Naučila je i lagati. Tog kobnog ljeta njene tri nove prijateljice usred noći uputile su se u šumu i više se nikada nisu vratile.

Sada, godinama kasnije, Emma se ponovno vraća u nanovo otvoreni kamp. Povratak na mjesto zločina za Emmu bi mogao biti ili najveća pogreška ili najbolja odluka koju je donijela. Jer Emmina nevinost je možda najveća laž od svih.

70162205_408671506458260_4793214692388503552_n
Emmina noćna mora započela je one noći u kampu kada su nestale tri djevojčice s kojima je dijelila kabinu. Nesretne djevojčice nikada nisu pronađene te su ih s vremenom, iako tijela nisu otkrivena, proglasili mrtvima. No, Emma je bila jedina koja u to nije vjerovala. Petnaest godina kasnije, Emmu su i dalje proganjali prizori djevojčica, a svoje traume je liječila pomoću umjetnosti, godinama slikajući jedan te isti motiv – djevojčice, nevidljive u pozadini, progutane u dubokoj, gustoj šumi. Izgubljene, nikad pronađene.

Kada jedna od njenih slika zapne za oko Francesci Harris-White, vlasnici sada već zatvorenog kampa, Emma dobije neobičnu ponudu. Naime, Francesca planira ponovno otvoriti kamp te zamoli Emmu da razmisli o povratku u isti, ovaj put kako bi djevojčice podučavala slikanju. Jasno je kako Emma u početku ima dvojbe. U glavi traži razloge zbog kojih se ne bi trebala vratiti onamo. Pri samoj pomisli na povratak, obuzima ju krivnja i razarajuća tjeskoba. No, naposljetku pristane te odluči provesti šest tjedana u kampu Nightingale, prvenstveno kako bi pokušala riješiti misterij nestanka djevojčica. Vrijeme je da napokon, nakon petnaest godina, okrene novu stranicu u životu i suoči se s traumama koje je vječito izbjegavala.

_Ponovno je osjetila onaj neugodni osjećaj u želucu, kako se život u trenutku može rasuti na tisuću komada, od normalnosti i sigurnosti u šok i bol._ (4)

Odmah po dolasku, Emma shvaća kako u kampu više ništa nije isto, niti će ikada biti. Dok ju uspomene i sjećanja neprestano proganjaju, Emma otkriva nadzornu kameru usmjerenu direktno u kabinu u kojoj boravi. To je ujedno i jedina nadzorna kamera u cijelom kampu. Da stvar bude gora, radi se o kabini u kojoj je Emma boravila i prije petnaest godina, kabini u kojoj je posljednji put vidjela djevojčice prije nego što su nestale. Emma također osjeća nepovjerenje od strane Francesce i ostalih djelatnika te misli kako ju netko cijelo vrijeme prati i špijunira. A kad počne otkrivati tragove koje je Vivian, jedna od nestalih djevojčica, ostavila, Emma shvaća kako se uplela u klupko laži iz kojeg je nemoguće pobjeći.

_Ponovno je osjetila onaj neugodni osjećaj u želucu, kako se život u trenutku može rasuti na tisuću komada, od normalnosti i sigurnosti u šok i bol._ (6)

Ukoliko ste pogledali barem jedan horor film iz osamdesetih godina, onda sigurno znate koliko se brzo jedan ljetni kamp može pretvoriti u vrlo opasno i mračno mjesto. To je saznala i naša glavna junakinja romana, Emma Davis, tijekom svog prvog, ali i drugog boravka u ljetnom kampu Nightingale.

Sager se još jednom iskazao kao vješt pisac, stvorivši savršenu priču, toliko napetu da ćete jednostavno bez prestanka okretati stranice, jednu za drugom, u želji za otkrivanjem šokantnih događaja koji nas čekaju na samom kraju gdje nam autor servira ne jedan, nego čak dva velika preokreta. Moram priznati kako sam prvi vrlo brzo pogodila, dok me drugi u isto vrijeme oduševio i šokirao. Iako će vam se možda činiti kako je tempo u početku malo sporiji, Sager kroz ostatak romana sve to nadoknadi. Roman Zadnje što sam vam lagala mi se svidio mnogo više od Preživjelih, nije bilo nepotrebnih poglavlja, Emma kao glavna pripovjedačica mi se zbilja svidjela te sam se s njom uspjela povezati (za razliku od glavne junakinje u romanu Preživjele), a sam kraj me iznenadio i oduševio.

U romanu također imamo povremena vraćanja u prošlost, u vrijeme kada je Emma boravila u kampu, kada su djevojčice nestale, a također su ispričane i sve naknadne posljedice njihova nestanka. Upravo nam ti događaji iz prošlosti pomažu da shvatimo što se točno dogodilo te kobne noći, što je sve prethodilo tome te kakvi su uistinu bili odnosi između djevojčica.

Ukoliko vam se svidio autorov prethodni roman, Preživjele, ovaj će vam biti još bolji, kvalitetniji i zanimljiviji. Imate moje tople preporuke, svakako ga pročitajte, nećete požaliti.

_Ponovno je osjetila onaj neugodni osjećaj u želucu, kako se život u trenutku može rasuti na tisuću komada, od normalnosti i sigurnosti u šok i bol._ (5)

Izdavač: FOKUS KOMUNIKACIJE d.o.o., Zagreb
S engleskoga prevela: Iva Tomečić