Recenzije

Izopačeno kraljevstvo – Leigh Bardugo

Iako imam osjećaj da se već ponavljam kao papiga, moram vam to još jednom reći. Fantasy volim otprilike jednako kao i trilere, mogu čak reći i da dijele prvo mjesto na mojoj ljestvici. Što se tiče fantasy romana, dvije su mi autorice posebno drage. Jedna od njih je upravo Leigh Bardugo, autorica koju sam otkrila sasvim slučajno, a zavoljela ju tako snažno.

Bardugo je autorica fantastičnih romana i kreatorica Grishaverse svijeta, čije su se knjige našle na prvom mjestu popisa najprodavanijih naslova The New York Timesa. Grishaverse obuhvaća trilogiju Sjena i kost, duologiju Šest vrana, duologiju The Nikolai, zbirku priča The Language of Thorns te dnevnik svijeta griša The Severed MoonIzopačeno kraljevstvo drugi je dio uzbudljive duologije. Važno je istaknuti kako je duologija vremenski smještena dvije godine nakon događaja koji su se zbili u trilogiji Sjena i kost.

71316590_409937392998338_6020903962641694720_n

Još niste pročitali niti jednu knjigu iz pera autorice, a pitate se tko su griše? Najjednostavnije objašnjenje je da su griše ljudska bića s magijskim moćima, majstori “Male nauke”. Postoje tri vrste griša – Korporalki (Red Živućih i Mrtvih), Eteralki (Red Prizivatelja) i Materialki (Red Tvoritelja), a svaka od njih se dijeli na još nekoliko podvrsta. Tako na primjer vrsti Korporalki pripadaju dvije podvrste: Srceparatelji, griše koje su sposobne ukrasti vam dah iz pluća, ili vam toliko spustiti puls da padnete u komu, a sve to bez da vas uopće dodirnu, te Iscjelitelji, griše koje su sposobne zatvoriti i zacijeliti i onu najveću, najdublju ranu na vašem tijelu. Mogla bih tako dalje nastaviti nabrajati i opisivati ostale podvrste, no ne želim vas dodatno zbuniti, niti ukrasti onu prekrasnu čar koju ćete osjetiti prilikom čitanja.

Radnja duologije smještena je u Ketterdam, užurbano središte međunarodne trgovine čijim ulicama vladaju bande. Na početku knjige nalazi se i predivno ilustrirana mapa Ketterdama koja pomaže čitateljima lakše pratiti tijek radnje. S obzirom da Izopačeno kraljevstvo nastavlja priču u trenutku kada je završio prvi dio, onima koji još nisu pročitali Šest vrana preporučujem da ne čitaju dalje recenziju radi mogućih spoilera.

Kaz Brekker se sa svojom grupom odmetnika upravo vratio s iznimno opasnog zadatka, toliko riskantnog da ni sami nisu očekivali da će preživjeti. Umjesto da pokupe zasluženu i obećanu nagradu, Ološi su dvostruko prevareni, izdani, a Inej, Kazova desna ruka, se našla u nevolji. Bez saveznika, bez novca i bez nade, Kaz i ekipa smišljaju plan. Glavni prioritet im je vratiti Inej živu i zdravu, a potom slijedi dugo planirana osveta.

_Bez ožalošćenih. Bez sprovoda._ (4)

Na Ketterdam se obrušavaju moćne snage sa svih strana svijeta, pojavljuju se stari, ali i novi neprijatelji, a svi imaju isti cilj – otkriti tajnu opasne droge zvane jurda parem koja grišama omogućuje dosad nikad viđenu, zastrašujuću moć. Ta moć može biti pogubna za čitav svijet ukoliko se koristi u krive svrhe ili dođe u krive ruke. Na mračnim i uskim ulicama grada povest će se pravi rat, a o njemu će ovisiti sudbina Ketterdama i čitavog svijeta griša.

_Bez ožalošćenih. Bez sprovoda._ (2)

Leigh Bardugo još jednom je iskoristila sve elemente radi kojih smo toliko zavoljeli prvi dio i podigla ih na još višu razinu. I u ovom nastavku očekujte konstantne, ali ne uvijek predvidljive preokrete, upečatljive i duboko promišljene emotivne dijelove kojih nema mnogo, stoga ćete sigurno kao i ja cijeniti i pažljivo upijati svaku stranicu ispunjenu emocijama koje svi likovi tako vješto i uspješno skrivaju. Autoričin napredak u pisanju je uočljiv, priča je ozbiljnija, genijalno osmišljena i bogato razrađena. Bardugo nam je i u ovom romanu omogućila uvid u razmišljanja i sjećanja glavnih likova, ne prekidajući pritom tijek radnje.

Bardugo je stvorila svijet koji je istovremeno i prelijep i zastrašujuć. Roman pripovijeda priču kombinirajući naizmjence perspektive šest vrlo različitih, intrigantnih likova. Iako vam se može činiti kako je teško pratiti radnju zbog tolikog broja likova, čvrsta struktura priče omogućiti će vam nesmetano čitanje. Izopačeno kraljevstvo, ali i duologija općenito ima sve moguće elemente kojima će održati čitateljevu pažnju: lukavog i snažnog vođu koji za svaku priliku ima unaprijed spreman plan, gotovo nemoguće izglede, zabavnu ekipu odmetnika, zanimljive dijaloge protkane idealnom dozom humora te radnju punu preokreta. Likovi su savršeno razrađeni, njihova prošlost je mračna, motivi čvrsti, a prijateljstvo snažno.

Nadam se prijevodu i ostalih autoričinih knjiga, prvenstveno trilogije koja mi je najdraža. Također, treći nastavak, koji bi duologiju Šest vrana mogao pretvoriti u trilogiju, bi navodno trebao pratiti priču likova “mnogo godina kasnije”. Ne znam za vas, ali ja ga željno iščekujem.

_Bez ožalošćenih. Bez sprovoda._ (1)

Izdavač: Znanje
S engleskog prevela: Ira Wacha – Biličić