Recenzije

Klub P.S. Volim te – Cecelia Ahern

Prošlo je dugih petnaest godina otkako je objavljena knjiga P.S. Volim te koja je u isto vrijeme osvojila i slomila srca brojnih čitatelja diljem svijeta, i to ne samo u pisanom obliku već i na filmskom platnu. Mislim da ju rijetko koji knjigoljubac nije pročitao. Čak i ako se ipak nalazite u toj skupini, vjerujem da ste zasigurno upoznati sa sadržajem. Jer P.S. Volim te je knjiga o kojoj se i nakon petnaest godina intenzivno priča. Knjiga koja krasi mnoge police, i na kraju, knjiga koja će se još mnogo godina iznova čitati i prosljeđivati dalje. A sada napokon možemo uživati u čarobnom nastavku.

70885907_406452496680161_2464192835599990784_n

Sedam godina je prošlo od Gerryjeve smrti i šest otkad je Holly pročitala njegovo posljednje pismo. Iako je to nekoć smatrala nemogućim, Holly je odlučila krenuti dalje i započeti novo poglavlje u svome životu. Zaposlila se u dućanu rabljenom odjećom gdje radi sa svojom sestrom Ciarom, koja je ujedno i vlasnica, već dvije godine je u sretnoj vezi s divnim muškarcem, i dalje redovno odlazi na obiteljska okupljanja te se raduje svakom novom danu i svemu što joj budućnost donosi.

U Ciarinom dućanu se redovito pred publikom uživo snimaju podcasti na temu “Kako govoriti o…”. Jednoga dana, Ciara predloži Holly da gostuje u podcastu pod nazivom “Kako govoriti o smrti”, gdje bi trebala govoriti ne samo o smrti, već i o žalovanju i tugovanju. Holly će tako publici ispričati kako je Gerryjeva smrt utjecala na nju. Spomenuti će i pisma koja joj je Gerry ostavio i koja su joj mnogo pomogla u fazi žalovanja. No, ono što Holly nije znala je koliku će lavinu reakcija i događaja snimljen podcast prouzročiti.

_Neću ga nikada moći zaboraviti, ali Gerry je počeo blijedjeti. Ne želim ga zaboraviti, ali kako život teče dalje i ja stječem nova iskustva, tako sve više u stranu guram stara sjećanja._ (3)

Holly će tako stupiti u kontakt sa skupinom ljudi kojima je dijagnosticirana neizlječiva bolest i koji su u njenoj priči pronašli inspiraciju i nadu. Nekolicina ljudi, nakon odslušanog podcasta, osnovala je Klub P.S. Volim te zbog jednog zajedničkog cilja – žele napisati pisma svojim najdražima, kao što je to Gerry učinio za Holly.

Holly se tako nađe u nedoumici. Ta situacija ju ponovno vraća u razdoblje života kojega se više ne želi prisjećati. Svjesna je kako će se, ukoliko im odluči pomoći, morati ponovno vratiti u prošlost, a to znači i da će se ponovno morati prisjetiti tuge kroz koju je prolazila, ali i ljubavi prema Gerryju. No, s druge strane, Holly shvaća kako su im ta pisma potrebna, jednako kao što su i njoj bila prije nekoliko godina. Shvaća i da članovi Kluba P.S. Volim te nisu Gerry, ali da predstavljaju njega, njegovu borbu i njegovu namjeru. I upravo to je glavni razlog zbog kojeg na kraju pristaje pomoći, jer zna kako će im ta pisma pružiti spokoj koji zaslužuju.

_Neću ga nikada moći zaboraviti, ali Gerry je počeo blijedjeti. Ne želim ga zaboraviti, ali kako život teče dalje i ja stječem nova iskustva, tako sve više u stranu guram stara sjećanja._ (1)

Holly će se u knjizi povremeno vraćati u prošlost, čime će nama čitateljima pružiti nekoliko novih sjećanja na Gerryja, ali i objasniti zašto joj je Gerry ostavio određena pisma. Druženje i pomaganje ljudima iz Kluba navesti će ju da preispita neke svoje odluke i životne puteve. Iako je riječ o nastavku, priča nije nužno vezana za prvu knjigu, ali je jednako emotivna i predivna te govori o življenju života koji ima značenje, unatoč bolesti, gubicima i razarajućoj tuzi.

Bilo je divno još jednom prisjetiti se ove čarobne priče, vratiti se svim starim likovima, pratiti Holly u novim avanturama, biti uz nju, osjećati sve što i ona i nadati se kako će joj se na kraju ostvariti sve što zaslužuje. Vjerujem da će vas obradovati vijest kako je i novi film u planu. Naime, Cecelia Ahern već je potvrdila da će se po novoj knjizi snimati i nastavak popularnog filma, a sigurno je i da je Hillary Swank pristala ponovno glumiti Holly u filmskoj adaptaciji nove knjige.

_Neću ga nikada moći zaboraviti, ali Gerry je počeo blijedjeti. Ne želim ga zaboraviti, ali kako život teče dalje i ja stječem nova iskustva, tako sve više u stranu guram stara sjećanja._ (2)

Izdavač: Profil
S engleskoga prevela: Davorka Herceg-Lockhart