Recenzije

Jane Harper – Preživjeli

Nakon pročitane Suše pitala sam se je li u pitanju samo hit prvijenac, kako to kod nekih autora obično biva, ili će nas Jane Harper ipak pozitivno iznenaditi i sa sljedećim romanima. U međuvremenu je stigao prijevod još dva romana, Sila prirode i Izgubljeni čovjek, kojima je Harper još jednom dokazala kvalitetu pisanja i opravdala status jedne od najboljih autorica krimića našeg doba. Sila prirode bio je nešto slabiji roman od Suše, a Izgubljeni čovjek je ponosno zauzeo drugo mjesto. Ove godine dočekali smo prijevod još jednog romana, Preživjeli.

Prvo i najvažnije je istaknuti kako ni u ovom romanu nema nama omiljenog istražitelja Aarona Falka. No, i bez njega na čelu, autorica je napisala još jedan vrhunski roman, jednako kvalitetan, jednako napet i zanimljiv kao i prethodni.

Ukoliko ste pročitali barem jedan roman iz pera australske spisateljice, onda vam je poznato koliko je Jane Harper fantastična u stvaranju snažnog osjećaja atmosfere koja se proteže čitavim romanom. U Suši smo tako mogli zamisliti paklenu vrućinu u zraku, ispucalu zemlju pod nogama te ljude koji se s tim nedaćama bore. U Sili prirode osjetila se šumska vlaga, neprestana kiša, hladnoća i sve što jedan takav tmuran vikend proveden u gorju donosi. U Izgubljenom čovjeku, autorica nas je ponovno odvela u zabačeni dio Australije, od civilizacije udaljen tri sata vožnje po nemilosrdnoj pustinji, a atmosfera je još jednom bila paklena, vruća, napeta.

Ovoga puta nalazimo se u jednoj od onih napuštenih plaža većinu godine na Tasmaniji s jednom glavnom cestom i restoranom zvanim Surf and Turf. Da vam ne promakne, na zidu je zalijepljen divovski rak izrađen od izbijeljenih školjki i natpis “Ovdje je riba koja je bila ondje“, uz nespretnu strelicu okrenutu prema oceanu. Još jednom je Jane Harper stvorila impresivan krajolik koji ilustrira koliko određeno mjesto neizbježno oblikuje živote onih koji tamo žive. Iako je Evelyn Bay nekada mogao ovisiti o ribolovu i šumarstvu, sada ovisi isključivo o turistima i atrakcijama kao što je ronjenje, promatranje dupina i slično.

Evelyn Bay malo je mjesto iz kojeg većina mladih jedva čeka da što prije ode. I Kieran je bio jedan od njih. Sada živi u  Sydneyu, no vratio se kući s djevojkom Mijom i tromjesečnom Audrey kako bi pomogao majci da spakira sve stvari iz obiteljske kuće. Njegov je otac nestao u “praznini” rane demencije, a majka se teško nosi s njegovim sve nestalnijim ponašanjem.

Povratak kući za Kierana nikada nije lak jer budi demone iz prošlosti, događaje kojih se Kieran ne želi prisjećati. Naime, život Kierana Elliotta zauvijek se promijenio onog dana, prije dvanaest godina, kada je jedna pogrešna procjena izazvala strašne posljedice, kada je nezamislivo razorna oluja odnijela dva mlada života, a Kieran od tada svakodnevno nosi osjećaj krivnje na leđima.

Kieran je gledao dok mu se nije izgubila iz vida, a ono od prije dvanaest godina odjednom mu se činilo tako dalekim i tako bliskim.

Jane Harper – Preživjeli

Radnja se vrlo brzo razvije – Kieran je tek jedan dan proveo kod kuće kada na plaži bude pronađeno tijelo mrtve djevojke. No, tada tempo usporava i kreće onaj poznati autoričin stil. Kod njenih romana mi se najviše sviđa taj spori tempo i uvod u radnju u kojoj nas upoznaje s brojnim likovima i njihovim pozadinskim pričama koje su uvijek na kraju nekako povezane sa slučajem.

Iako policija istragu provodi u pozadini, fokus je uvijek na Kieranu koji postepeno shvaća da je, zbog vlastite krivnje i tuge koja ga je proždirala, propustio širu sliku. Kao i svako malo mjesto, i Evelyn Bay skriva svoje tajne. Svatko od likova zna nešto, no ne želi reći. Je li ubojstvo mlade djevojke ikako povezano s događajima koji su se odvili prije dvanaest godina? Koliko možemo vjerovati ljudima oko sebe?

Jane Harper me ponovno uspjela očarati detaljnim opisima izrazito zanimljivih likova i još zanimljivijih međuljudskih odnosa. Autorica je i u ovom romanu pokazala kako se zna vrlo vješto igrati riječima. Unatoč specifičnom stilu, Harper ne opterećuje tijek romana nepotrebnim ukrašavanjem. Dok čitate njene knjige, imate potpuni osjećaj da ste upravo sada tamo gdje su glavni likovi, da proživljavate sve što i oni te da osjećate atmosferu koja je kroz cijeli roman i više nego prisutna. Preživjeli je priča o krivnji, tuzi i odrastanju. Iako roman nije uspio skinuti Sušu s trona, ponosno je zauzeo mjesto odmah nakon Suše. Nimalo predvidljiv, roman će vas odvesti ravno u srce ogoljenog svijeta, u mračno mjesto obiteljske drame čije će razrješenje biti uzbudljivo, ali i šokantno. Kad je Harper u pitanju, uvijek imate moje preporuke.

Izdavač: Profil
Prijevod: Dražen Čulić