Recenzije

Harriet Tyce – Laži koje ste rekli

Zarazna mješavina obiteljskog noira i psihološkog trilera, ovaj napeti roman prikaz je noćne more svakog roditelja te istražuje rizike koje smo spremni poduzeti kako bismo zaštitili svoje najmilije.

Obožavatelji Krvave naranče, debitantskog trilera Harriet Tyce, s nestrpljenjem su iščekivali njen idući roman, a sada kad sam ga pročitala sam sigurna da nećete ostati razočarani. Tyce i u novom romanu nastavlja pokazivati svoj dar za pisanje napetih, mind-blowing obrata koji se savršeno uklapaju u njezine priče, ali i dalje šokiraju i ostavljaju svakog čitatelja u nevjerici.

Ovoga puta upoznajemo Sadie Roper koja posljednjeg desetljeća živi u Americi sa suprugom Andrewom i njihovom desetogodišnjom kćerkom Robin. No, tada se njihov život naglo preokrene te se Sadie i Robin naglo, bez ikakve najave moraju preseliti u London, u Sadiein dom iz djetinjstva. Tyce nam u cijelom romanu malo po malo servira informacije o tome što je uzrokovalo ovaj potez, zašto je bio toliko traumatičan i na koje sve probleme nailazi Sadie sad kad ponovno živi u svom starom domu.

Sadie voli svoju kćer i učinit će sve da je zaštiti. Ne može joj reći zašto su morale tako brzo otići od kuće ni zašto Robinin otac neće doći s njima u London. Ne može joj reći zašto mrzi povratak u kuću svoje mrtve majke, zidova prekrivenih bršljanom i sa svojim otrovnim sjećanjima. Ne može joj reći istinu o školi koju Robin treba pohađati – školi koja ne prima došljake. Sadie samo želi vratiti njihove živote na pravi put. Ali čak i laži izrečene s najboljom namjerom mogu imati smrtonosne posljedice…

Robin očekivano ima uobičajene probleme koji dolaze s pohađanjem nove škole usred školske godine, ali ti su problemi kod nje izraženiji jer se ona mora prilagoditi razlici između škola i školskih sustava u Americi i Velikoj Britaniji, kao i činjenici da sada pohađa elitnu, privatnu školu za djevojčice. Zapravo, riječ je o istoj školi koju je Sadie pohađala i za koju je ne veže niti jedna lijepa uspomena. Tyce pušta čitatelja da se neprestano pita koji su to razlozi zbog kojih se Sadie preselila u kuću koju mrzi i smjestila kćer u školu u kojoj ne želi biti te zašto joj se čini kao da je zarobljena, kao da nema prava izbora.

Ne znam što nas čeka. Želim biti mirna. Ali ne mogu otjerati strah iz dubine želuca, težak poput naših koraka na tlu.

Harriet Tyce – Laži koje ste rekli

Radnju kroz cijeli roman pratimo iza Sadieine perspektive. Čitatelju se na taj način pruža dubinski uvid u njene misli i osjećaje dok prolazi kroz veliku životnu promjenu. Sadieino pripovijedanje se uglavnom odnosi na sadašnjost, uz povremena prisjećanja na događaje iz prošlosti. Sve u svemu, radnja je brza, napeta i zbilja ju je lako čitati i pratiti.

Svaku pohvalu zaslužuje autorica Harriet Tyce koja je još jednom stvorila savršenu priču te se u potpunosti posvetila detaljima poput stvaranja atmosfere, karakternog opisa likova te neprestane neizvjesnosti. Tyce je i u ovom romanu vrlo realno opisala sustav suđenja, što zapravo ni ne čudi s obzirom da je provela gotovo deset godina radeći kao kazneni odvjetnik.

Laži koje ste rekli je vrlo pronicljiv i artikuliran roman o pritisku i stresu kojim sve više izlažemo svoju djecu, vjerujući da znamo što je najbolje za njih, često zaboravljajući slušati ono što nam govore ili što nam barem pokušavaju reći. Također je zanimljivo što je radnja romana podijeljena između iskustva Robina i Sadie iz škole Ashams i pravnog slučaja na kojem Sadie radi. Još jedna od mnogobrojnih tema ovog romana je i pojam identiteta i uklapanja. Vidimo kako Sadie mora pokušati pronaći svoje mjesto u školi i na poslu, kao i Robin.

I za kraj, imate moje ogromne preporuke! Knjiga se čita u jednom dahu te će vas držati dugo budnima dok se priča poput zamršenog klupka odmotava prema šokantnom i grozničavom raspletu. Kao i kod svih izvrsnih pisaca, baš kad samozadovoljno pretpostavite da znate u kojem smjeru roman ide, Harriet izvuče još jednu kartu iz svog špila i tada shvatite da ste apsolutno pogriješili. Dijelovi slagalice polako sjedaju na svoje mjesto, a istina se počinje pojavljivati savršenim tempom. Roman nas vodi prema zaključku koji oduzima dah: a kad završite, razmišljat ćete o pročitanom i pitati se kako ste propustili tragove – a to je za mene zaista znak da je riječ o jednoj vrhunskoj knjizi.

Sve će biti savršeno, i sve će se stvari posložiti. Skoro sam tamo. Još samo nekoliko koraka. Onda ću je pronaći.

Harriet Tyce – Laži koje ste rekli

Izdavač: 24sata
Prijevod: Josip Kovačević