Recenzije

Walter Tevis – Damin gambit

Damin gambit je zapravo izraz u šahu, a znači varijantu otvaranja igre, jednu od najčešćih i vrlo popularnih otvaranja, posebice početkom 20. stoljeća.

Taj naziv romana nije slučajan, kao ni naslovnica. Jedna od glavnih tema u romanu zapravo je šah. No, roman je to o mnogo bitnijim stvarima, o temama o kojima se treba što češće pričati. Za čitanje ove knjige nije vam potrebno prethodno znanje o šahu. Naprotiv, uz ovaj roman možete se pobliže upoznati s osnovama šaha. Ako znate osnovice, nešto ćete novo zasigurno naučiti. A ukoliko ste strastveni obožavatelj, vjerujem da će vam ova knjiga biti nešto jako, jako posebno.

Roman prati Beth Harmon, djevojčicu koja nakon kobne prometne nesreće završava u sirotištu. Tadašnja sirotišta prilično su vjerno prikazana – sivilo, strogoća i držanje discipline pomoću lijekova za smirenje. Kad je u dobi od osam godina smjeste u sirotište, Beth Harmon ubrzo otkrije dva načina kako pobjeći od surove stvarnosti: gutanjem tableta koje odgajatelji svakodnevno daju njoj i drugoj djeci kako bi ih držali pokornima i – igranjem šaha. Tablete koje je u početku morala gutati, a koje su kasnije stvorile groznu ovisnost, su Beth pomagale da razvije skoro nadnaravnu koncentraciju i talent da navečer dok svi spavaju zamišlja i vidi šahovske figure, ploču i poteze kao da su stvarni.  

Izuzev grube Jolene, interakcija s drugom djecom gotovo da nije niti postojala, stoga nije ni čudo da je Beth sate i sate provodila u podrumu domara s kojim je počela igrati šah, koji ju je mnogočemu naučio i kojeg je vrlo brzo počela pobjeđivati kao da godinama poznaje strukturu igre. Domar je potom upoznaje s ljudima iz lokalnog šahovskog kluba i Beth počinje igrati male “školske” turnire, pobjeđujući sve redom bez imalo muke.

Nije mu bilo pravo i ljutito je oborio svog kralja. Oboje su šutjeli. To je bila njezina prva pobjeda. Sva je napetost nestala, a Beth se nikad u životu nije osjećala tako dobro.

Walter Tevis – Damin gambit

Godine prolaze, Beth odrasta igrajući šah s domarom, rasturajući na malim školskim turnirima i gutajući tablete. U dobi od petnaest godina posvaja je neskladan bračni par Wheatley, trgovački putnik i domaćica Alma. Sve se čini kao da će sjesti na svoje mjesto. Kako će Beth imati normalan život. No, Beth ne poznaje ništa osim šaha, a Wheatleyjevi su vidljivo pred raspadom i sve nam se više čini kako je to posvajanje bilo jedna velika pogreška.

Čudo od djeteta postane čudo od djevojke koja igra u klasi s muškarcima jer je zapravo jedina žena koja igra šah. U međuvremenu, ovisnost postane još intenzivnija jer se Beth osjeća živom jedino kada igra šah. Sve ostalo vrijeme za nju je čista usamljenost, bol i patnja.

Ovisnost je česta tema koja se pojavljuje u pričama o uspjehu, a u istoj situaciji se našla i Beth. Njezina ovisnost počela je već u sirotištu, a kako je odrastala postala je sve gora i gora. Mnogo je još bitnih tema koje se provlače kroz roman, tako da radnja nikako nije isključivo o šahu. Ja na šah u ovom slučaju gledam jednim dijelom i kao na metaforu. Jer i život je zapravo jedna partija šaha. Poslije povučenog poteza nema natrag, kao ni poslije dobrih ili loših odluka. Možete samo gledati u ploču i nadati se najboljem. Dajemo sve od sebe, ponekad odustajemo, posrćemo i na kraju pobjeđujemo ili gubimo. Ali, kad se partija završi, figure se odlože i tu je kraj. Tu leži zanimljivost našeg života za koji možemo reći da je također sastavljen od crnih i bijelih figura, crnih i bijelih polja, skakača-napadača, pijuna, kraljica, kraljeva, topova i konja. Nekad su potezi dobri, nekad su loši, ali u konačnici ta igra ne traje zauvijek. Mora nekad završiti, bili mi zadovoljni ili ne konačnim ishodom.

Predivno napisana, Damin gambit vrvi složenim i višeslojnim likovima te donosi divnu priču o gubitcima, tajnama, ljubavi i boli, priču koja je potresna, poticajna i bogata poučnim opisima. Pročitajte ju. Nećete požaliti. 🙂

Slutila je da ono u čemu je uhvaćena prelazi okvire uobičajene kazne. A na nekoj dubljoj razini bila je svjesna umiješanosti sirotišta koje je nju i drugu djecu šopalo tabletama da bi bila mirnija i da bi ih bilo lakše čuvati.

Walter Tevis – Damin gambit

Izdavač: FOKUS KOMUNIKACIJE d.o.o., Zagreb
Prijevod: Iva Tomečić