Recenzije

Adele Parks – Takve sam sreće

Što biste učinili da osvojite glavni dobitak na lutriji? Mislim da je to jedno od onih pitanja koje si je svatko od nas postavio barem jednom u životu. Vjerojatno su prvi odgovori kupnja novog auta, nove kuće ili stana, luksuzno putovanje, možda i otplata kredita. U svakom slučaju je to ostvarenje svih snova, rješenje svih problema. No, za Lexi i Jakea je dobitak na lutriji bio sve samo ne to. Taj dobitak postao je početak njihovog kraja. Početak najgore noćne more.

Punih petnaest godina Lexi i Jake s prijateljima zaokružuju šest istih brojeva. Uz pića, večere i ljetne roštilje, tri su para godinama razgovarala o važnim stvarima – djeci, brakovima, karijeri – i smijali se kad nisu uspjeli ništa osvojiti. Ali jedne subotnje večeri dogodi se nezamislivo. Nastane razdor u grupi. Netko je uhvaćen u laži. Njihovi prijatelji odluče se povući iz sudjelovanja u lutriji. Dosta im je. Nema smisla. Zapravo već dugo ništa vezano uz njih više nije imalo smisla. No, Lexi nastavlja igrati dalje. I baš taj tjedan nakon što grupa prestane igrati lutriju zajedno, uplati dobitni listić vrijedan 18 milijuna funti. Naravno, taj dobitak pokrene lavinu događaja. Razor u mnogim odnosima. Jer njihovi su prijatelji odlučni potražiti svoj dio. I učinit će sve da ga dobiju.

Često kažu da kad je novac u pitanju, ljudi otkrivaju svoje pravo lice, prikazuju onu lošu stranu sebe. Upravo time se bavi i ovaj roman. Takve sam sreće ispituje i prikazuje posljedice naglog bogatstva stečenog dobitkom na lutriji. Prikazuje sve one loše strane ljudske prirode koje na površinu izlaze radi obične pohlepe, zavisti i zlobe. No, nije tu riječ isključivo o dobitku i njegovim posljedicama. Dobitak je bio samo okidač za nešto što se nakupljalo već dugo vremena. Dobitak je samo omogućio da se stvori prava slika, da se prikaže prava, surova istina koja se toliko skrivala u najbližim krugovima.

Nikada se nisam osjećala usamljenijom. Mama ima pravo. Samo zato što nešto ponavljaš, ne znači da je to istina.

Adele Parks – Takve sam sreće

Priča je ispričana kroz različite perspektive, no većinom su glavni pripovjedači Jake, Lexi i njihova kćer Emily na koju je ovaj dobitak također utjecao, iako ne na način na koji je očekivala. Povremeno se pojavljuju i drugi likovi kao pripovjedači, donoseći time svoj doprinos u ovu veliku zamršenu slagalicu od priče.

Tijekom cijelog romana protežu se brojna pitanja na koje niti mi sami ponekad ne možemo odgovoriti. Koliko dobro možemo poznavati nekoga? Koliko dobro poznajemo sebe? Za što smo sve sposobni u kriznim situacijama? Što bismo mi učinili da se nađemo u toj situaciji, da osvojimo tolike novce? Iskušenje je opasna stvar, a pohlepa još opasnija. Ne postoji uzalud narodna izreka koja kaže: “Kada pohlepa uđe na jedna vrata, sreća izađe na druga.” Lexi i Jake naučit će to na teži način.

Nikada nisam uspjela ništa sakriti od njega. Zaklela bih se da ni on ništa ne krije od mene. Sada dijelimo istu tajnu, ali on to ne zna. I to me jebeno ubija.

Adele Parks – Takve sam sreće

Pročitajte ga. Vrlo je zanimljiv, pun raznih obrata, nekih koje je vrlo lako predvidjeti, a opet ima i onih koji će vas izuti iz cipela. Ja sam ga čitala na moru, na plaži i moram priznati da je ovo zbilja savršeno štivo za takve prilike. Brzo se čita, stranice se okreću same od sebe. Imate moje najtoplije preporuke.

Izdavač: Stilus knjiga
Prijevod: Hana Klak Ustolin