Recenzije

Ane Riel – Smola

Preveden s danskog, roman Ane Riel duboko je uznemirujuća, ali ipak hipnotički intrigantna priča o obitelji, gubitku i očuvanju sjećanja. Ne želim vam previše otkrivati o samoj radnji jer je ova knjiga nešto što morate sami pročitati i doživjeti ju svojim čitateljskim očima i srcem, no osnovna premisa je sljedeća: Jens i Maria žive na malom poluotoku, držeći se odvojeno od ostatka svijeta. Njihova kći Liv umire u dobi od šest godina; barem tako kažu vlastima kako bi spriječili mogućnost da ju zauvijek odvedu od njih. Na taj će način uvijek biti sigurna, neraskidivo povezana s jedinim mjestom na kojem je sigurna. Kako roman napreduje, u sve većem užasu svjedoci smo događajima koji se odvijaju, uglavnom putem djetetove perspektive, ali i putem majčinih pisama koje je ostavila svome djetetu. Tek kada je lokalni stanovnik Roald, nakon što je postao sumnjičav i zapitao se tko je to dijete, odlutao na Glavu, kroz njegove oči vidimo pravu noćnu moru koja se na poluotoku odvija.

I sve do posljednje rečenice knjiga je prepuna obrata i neugodnih iznenađenja. Čak je i posljednja rečenica u raspletu neočekivana, usudit ću se reći i poremećena. Iako je knjiga vrlo teška za čitanje, sviđa mi se što kroz cijeli roman ne znamo što nas na kraju čeka, kakva je sudbina male Liv, mogu li djela njenih roditelja, posebice oca, biti gnjusnija od onog što trenutno čitamo, od poglavlja na kojem smo stali. I taman kad se to zapitamo, autorica nam odmah servira potvrdan odgovor.

Neću vam odati previše, ali reference i uključivanje smole u priču su sjajna metafora za Jensove postupke i Livinu nepriliku; smola – viskozna tvar koja može uhvatiti, ugušiti i trajno zarobiti insekte. Jens se toliko boji gubitka svojih najmilijih da ih želi čuvati i zaštititi zauvijek.

Smola je ispričana pretežno iz perspektive obitelji Haarder, a najviše mi se svidjela karakterizacija malene Liv. Čini se da je ponekad starija nego što to njezina dob sugerira, ali opet je na neke druge načine i u nekim drugim slučajevima djelovala je mnogo mlađe, što savršeno prikazuje posljedicu njenog neobičnog odgoja. Čitatelji također dobivaju uvid u majčina pisma koja pomažu Liv objasniti situaciju i razloge zbog kojih su njezini roditelji donijeli takve odluke. Oni se dijele u intervalima i pomažu u davanju dodatnog konteksta događajima te objašnjavaju razloge koji stoje iza Jensovih i Marijinih postupaka.

Ne znam kako bih nazvala naš život. Bajkom ili pričom strave i užasa? Možda pomalo od oboje? Nadam se da možeš vidjeti bajku.

Ane Riel – Smola

Smola se vješto bavi vrlo bitnim temama kao što su opsjednutost, tuga, ljubav, nevinost i djetinjstvo te ih sve povezuje u majstorski složenu, dirljivu priču. Zarazna, brutalna i iskrena, Smola je pravi vrtlog emocija. Radnja prati nizvodnu spiralu obitelji Haarder, istražujući koliko će roditelji daleko otići kako bi zaštitili svoju djecu.

Livina nevinost i ljubav prema ocu isprva navodi čitatelja da progleda ocu kroz prste, pokušavajući opravdati njegove poneke zlokobne postupke, ali njegovo sve nestabilnije i morbidnije ponašanje – i uznemirujuća pisma Livine majke – stvara napetost koja je vrlo uznemirujuća te takvu čitateljsku ovisnost da se stranice jednostavno same od sebe okreću. Svako poglavlje donosi osjećaj olakšanja, korak bliže nadi za spašavanje malene djevojčice, ali, paradoksalno, povećanu tjeskobu zbog Livinog mogućeg odvajanja od obitelji i želje da ostanu zajedno, kao prava obitelj.

Napeta i srceparajuća, Smola je priča o onome što se može dogoditi kad nekoga previše volite – kada vaša želja da ga čuvate na sigurnom postane tolika da mu može nepovratno naškoditi.

Jens je promatrao Liv koja je proučavala zarobljeni sat. Znala je da ga ne smije dirati. Jednom je upitala ne bi li ga trebali olabaviti. Jako je željela vidjeti protjecanje pijeska. No čak ni Liv nije smjela pokrenuti vrijeme.

Ane Riel – Smola

Izdavač: Znanje
Prijevod: Marina Kopjar