Recenzije

Jean-Paul Didierlaurent: Čitač iz vlaka u 6:27

Radnja knjige je vrlo jednostavna, a opet posebna – Guylain Vignolles osamljeni je čovjek koji svakog dana ulazi u vlak u 6:27 i počinje glasno čitati s poderanih stranica nasumičnih knjiga – beletrističkih romana, udžbenika, kuharica ili povijesnih pripovijetki. Tih 20 minuta koje provede čitajući, Guylainu je najbolji dio dana. Ni ostalim putnicima ne smeta njegovo čitanje, štoviše, reklo bi se da zbilja uživaju u tih 20 minuta koje im Guylain svakodnevno daruje.

No, Guylain svoj posao u tvornici za reciklažu papira zaista mrzi. Posebno mu teško pada što mora uništavati upravo ono što najviše voli – knjige. Točnije, reciklira stari papir, no svejedno uništava stare knjige, one koje više nitko ne želi. Svaki dan gleda kako se knjige bacaju u nezasitni stroj koji ih pretvara u neprepoznatljivost. Stoga, Guylain svakodnevno iz stroja spašava sve stranice koje može i upravo te stranice svako jutro čita putnicima u vlaku.

Bilo je nužno brzo osvijestiti činjenicu da ljudi od vas očekuju samo jedno: da im predočite sliku onoga što žele da budete.

Jean-Paul Didierlaurent: Čitač iz vlaka u 6:27

Bilo slučajnošću, sudbinom ili čistom srećom, usamljeni operativac pronalazi napušteni USB koji sadrži izvještaj o životu mlade žene. Iskreno prepričavajući čitavu svoju svakodnevicu, ova bi ga nepoznata žena, poznata samo kao Julie, mogla spasiti od ludila vlastitog svakodnevnog života. Dok dijeli dijelove njezina pisanja onima koji slušaju, Guylain i druge žedne duše pozorno upijaju svaku riječ. Ona je na USB-u ostavila svoje misli i zapise u obliku dnevnika, a Guylainu se sviđa ono što čita. I definitivno bi ju volio upoznati. A hoće li u tome uspjeti? I kako će to promijeniti njegov pogled na život?

Noviteti su starija izdanja gurali prema izlazu, a u tome su im pomagali buldožeri.

Jean-Paul Didierlaurent: Čitač iz vlaka u 6:27

Ovaj roman kratka je i topla priča o životu, svakodnevnim problemima te promjenama koje mogu značajno utjecati na nas. Ovo je priča o čaroliji zvanoj knjiga, o čaroliji napisane i izgovorene riječi. Ljubav prema knjizi, čitanju ili pisanju možemo sresti na najnevjerojatnijim mjestima, pa čak i u vlaku punom ljudi. Ne mogu reći da me roman oduševio, daleko od tog, ali mi je svakako pokazao koliko je bitno cijeniti književnost i svaku pisanu riječ i način na koji nam to može promijeniti život. Roman je veoma kratak (stoga je i ova recenzija), a slova su dosta velika, tako da ga bez problema možete pročitati u jednom danu. Drugačiji je svakako, a na vama je da otkrijete kako će vam se svidjeti. 🙂

Izdavač: Egmont
Prijevod: Ivana Šojat