Recenzije

Ashley Audrain – Sumnja

Majka. Kći. Anđeo. Čudovište?

Nisam se osjećala kao kći svoje majke. Osjećala sam se kao tvoja žena. Godinama sam se radi tebe pretvarala da sam savršena. Željela sam te učiniti sretnim. Željela sam biti bilo tko drugi osim majke od koje sam potekla.

Ashley Audrain – Sumnja

Blythe je u dobi od jedanaest godina napustila njena ledena, bezosjećajna majka Cecelia koja je i sama bila kćer jednako hladne, nasilne i psihotične Ette. Već na samom početku romana u uvodnom poglavlju vidimo kako ni Blythe više nije u životu svoje kćeri. To shvaćamo dok čitamo kako sjedi u automobilu i promatra kroz prozor sretnu obitelj koja ukrašava kuću uoči nadolazećeg Božića. Promatra svoju kćer kako je sretna, nešto što nikad nije bila u njenom okruženju. Promatra oca svog djeteta, osobu s kojom je provela dobar dio života, divi se njegovoj sposobnosti da ponovno bude sretan, ispunjen. Promatra kako grli i ljubi ženu s kojom ju je zamijenio, onu koja mu je pružila sve ono što Blythe više nije mogla, ženu s kojom je krenuo dalje.

Autorica nas potom vraća u prošlost, gdje nam Blythe iz svoje perspektive prepričava sve ključne događaje, od trenutka kada je upoznala Foxa, zatim početci i svi divni trenutci njihovog uplovljavanja u brak, rođenja prvog djeteta, a potom i drugog te sve ostalo što se u međuvremenu i nakon tog dogodilo.

Blythe je bila odlučna u namjeri da bude dobra majka svom prvorođenom djetetu, kćeri Violet, majka kakvu sama nikada nije imala. No, idilični snovi nestaju odmah nakon Violetinog rođenja, a Blythe se boji da nešto s njenim djetetom nije u redu, da Violet nije samo još jedna obična, nevina, preslatka djevojčica.

Postao si veselija verzija osobe koju sam poznavala. Priželjkivala sam da se te stvari dogode i meni. Ali ja sam postala kruća. Lice mi je bilo ljutito i umorno umjesto životnosti koja mi je prije podizala obraze i sjajila kroz moje plave oči. Izgledala sam poput svoje majke netom prije nego što me je ostavila.

Ashley Audrain – Sumnja

Fox misli da si Blythe to sve umišlja, da je riječ o postporođajnoj depresiji i da zbog toga preuveličava stvari. No, što on više ignorira i umanjuje njene strahove, Blythe sve više počinje preispitivati vlastiti razum i samu sebe. Osjeća kako će se povijest njene obitelji ponoviti, kako će nadjačati stabilnost za koju se toliko borila. Koliko god to čudno i ružno zvučalo, Blythe se nije osjećala sposobnom voljeti svoju kćer koja je iz dana u dan postajala sve gora. Violet je bila teško, manipulativno, bezosjećajno i nasilno dijete. Imala je sve osobine kao i Blythina majka, ali i baka. Osobine koje se Blythe svim silama trudila izbiti iz njihovih korijena.

No, onda Blythe ponovno zatrudni te rodi sina s kojim konačno upoznaje povezanost majke i djeteta o kojoj je sanjala. Čini se da i Violet voli svog malog brata. Sve dok im se jednog dana život ne promijeni u trenu i ono što je počelo kao tjeskoba preraste u stravu i užas…

Imala je genijalan, prekrasan um i ponekad sam željela ući u njega. No strepila sam od onoga što bih ondje mogla pronaći.

Ashley Audrain – Sumnja

Maestralno osmišljen, pažljivo izveden, realno prikazan i nevjerojatno intrigantan, ovaj roman bavi se prvenstveno majčinstvom. Opisuje sve strahove i nesigurnosti koje zasigurno svaka novopečena majka ima, pokazuje način na koji rođenje djeteta može slomiti dotad neraskidivu vezu između partnera, jednako kao što je može i učvrstiti te kako se sjećanja na djetinjstvo, zaboravljena ili duboko zakopana, vrlo lako vrate u trenutku majčinske krize.

Audrain savršeno dočarava raspad braka, zajedno s naslijeđem međugeneracijske traume te boli i tuge svakog roditelja. Blytheina su iskustva realna i moguća na jednoj razini, a alarmantna na drugoj, što je glavno obilježje dobrog psihološkog trilera koji se u ovom slučaju izvodi sa zadivljujućom preciznošću.

Imate moje najveće preporuke za ovaj roman! Rasplet je točno onakav kako sam i zamislila, kako sam i željela da bude. Brzo se čita, stranice se okreću same od sebe. Šokantna je to i potresna priča o stvaranju i raspadu obitelji i ženi čije iskustvo majčinstva nije nalik na ono o čemu je sanjala, nego na ono čega se oduvijek bojala… Od mene čista petica, jedan od boljih romana koje sam pročitala ove godine. 🙂

Svi imamo pravo na očekivanja od drugih i od sebe samih. Majčinstvo nije iznimka. Svi očekujemo imati dobru majku, da nam je supruga dobra majka te da i same budemo dobre majke.

Ashley Audrain – Sumnja

Izdavač: Profil
Prijevod: Lada Furlan Zaborac