Uncategorized

Krystal Sutherland – Kemija srca

Kemija srca priča je koja započinje u zabavnom i opuštajućem tonu, a postepeno se pretvara u srcedrapajuće štivo koje progovara o mnogim bitnim temama o kojima bi mladi, ali i odrasli trebali čitati. Jedna od tih stvari je ljubav, a druga je bol, tuga.

U Kemiji srca upoznajemo sedamnaestogodišnjeg Henryja; maturanta koji nikad nije bio zaljubljen. On je nepopravljivi romantik i sanjari o istinskoj ljubavi, a prolazne vezice kakve već godinama unose napetost u živote njegovih prijatelja jednostavno ga ne zanimaju. Njegovi prijatelji su mu ogromna podrška i imaju idiličan odnos, a on se najviše raduje upisu na fakultet i činjenici da će postati urednik srednjoškolskih novina. Henry zapravo nije puno razmišljao o ljubavi i to mu nije prioritet, barem dok ne upozna Grace.

Ponekad ne znaš da će stvari biti iznimne dok to ne postanu.

Krystal Sutherland – Kemija srca

Grace je nova učenica u Henryjevoj školi, svima (a ponajviše Henryju) tajanstvena enigma. Kad se jednog utorka završne godine srednje škole u učionici iznenada pojavila nova učenica, zagonetna Grace Town, Henry je znao da više ništa neće biti kao prije. Grace nije bila cura iz njegovih snova, no bila je sve samo ne obična djevojka: od glave do pete odjevena u preveliku mušku odjeću, poprilično neuredna, sa štapom o koji se oslanjala dok je hodala. Nepristupačna i šutljiva, odmah ga je zaintrigirala i pobudila u njemu dotad nepoznate osjećaje; ispod neprobojnog oklopa skrivala se prelijepa, šarmantna i darovita djevojka, puna rana i trauma iz bliske prošlosti.

I dok joj nastoji pomoći da ponovno sastavi mozaik svoga života, Henry se beznadno zaljubljuje u Grace, no što joj se više pokušava približiti, ona postaje sve zagonetnija i zatvorenija…

Kemija srca je gorko slatki roman jer Henryjeva ljubavna priča s Grace je sve samo ne idealna. Prikaz tuge i krivnje bio je toliko očigledan dok smo gledali kako se Grace neprestano drži na distanci, kako, iako joj se Henry na tisuću načina pokušava (ponekad i uspije) približiti, i dalje to nije to. Možete osjetiti njezino oklijevanje kad joj postane tako ugodno s Henryjem, čak i kad ne može odustati. Nešto koči Grace. A to nešto saznajemo pred sam kraj romana.

U jednom se trenutku njihov odnos činio gotovo toksičan jer je Henry snosio najveći teret veze, ali unatoč tome je iznjedrio neke važne lekcije o ljubavi i o tome kako se čovjek može zaljubiti u ideju, a ne u stvarnost. Henry je bio beznadni romantik i toliko me podsjetio na Teda iz serije Kako sam upoznao tvoju majku. I Henry je, kao Ted, znao da nas može, čak i ako ne postoje konkretni razlozi, privući pogrešan tip osobe ili netko tko nije spreman na nešto na što vi jeste u vezi – a to je život! Ova priča ne bi trebala biti savršena, a odnos Henryja i Grace bio je daleko od toga i mislim da je to ono što je ovu knjigu učinilo tako zanimljivom i realnom.

Roman se bavi vrlo ozbiljnim pitanjima i problemima s kojima se sve više mladih danas susreće. Osim depresije, likovi prolaze kroz faze tjeskobe, boli, narušenog mentalnog zdravlja i niskog samopoštovanja.

Grace je bila moja droga, a večeras je diler besplatno dijelio šuteve. Ostao bih dok se ne predoziram.

Krystal Sutherland – Kemija srca

Pročitajte ga. Vrlo je bitan, zanimljiv i poučan. Iako su glavni likovi tinejdžeri, roman je primijenjen za sve uzraste jer govori o temama koje se sve nas dotiču.

Izdavač: Sonatina
Prijevod: Morana Panjkota