Recenzije

Stephen King – Institut

Stephen King. Čak i ako nikada niste pročitali niti jednu od njegovih knjiga, malo je vjerojatno da vam nije poznato njegovo ime koje je sinonim za pozamašan popis djela, od kojih je velik broj više puta ekraniziran. U 74. godini života njegovo je pisanje jednako dobro, štoviše, čak i popularnije nego ikad prije, a njegov najnoviji dragulj, Institut, nije iznimka.

Institut je priča o Lukeu Ellisu, jednom od brojne djece s natprirodnim moćima koja su oteta i zatočena zbog… pa, iz razloga koji ćete doznati ako pročitate knjigu (zbilja neću ništa previše otkrivati, Kingov svijet morate sami otkriti). Ta djeca, neka od njih u dobi od samo osam godina, posjeduju posebne moći. Dio djece ima sposobnost telekineze, a dio telepatije. Dio njih ima sposobnost čitanja misli drugih, a dio sposobnost pomicanja predmeta svojim umom. Upravo su ih te moći dovele do njihove otmice i zlostavljanja od strane grupe odraslih osoba koje vjeruju da spašavaju svijet. U toj zastrašujućoj ustanovi, ravnateljica, gospođa Sigsby, i njezini zaposlenici nemilosrdno pokušavaju u djeci probuditi svu snagu njihovih nadnaravnih sposobnosti. Luke je, međutim, odlučan saznati zašto postoji ovaj pakao na zemlji. I uz svoje veliko znanje, učiniti nešto po tom pitanju.

Dok se Luke nikako ne može prilagoditi na svoj novi “dom”, duboko u šumama Mainea, bivši policajac po imenu Tim Jamieson u potrazi je za novim domom. Krenuvši s Floride i zaputivši se u New York u potrazi za novim početkom, igrom slučaja završi u malom gradiću u Južnoj Karolini. Odlučan da ostane tamo iz razloga koje ne razumije u potpunosti, Jamieson preuzima oskudan posao noćnog redara i prihvaća kartu sudbine čekajući gdje će ga život dalje odvesti. Nije ni svjestan kako će se vrlo brzo njegov svijet sudariti s nečim gotovo nemogućim.

Znaš, Jamiesone, ovaj život za koji mislimo da ga živimo nije stvaran. To je tek igra nekakvih sjena, a ja ću biti među onima kojima će biti drago kad se ugase ta svjetla. U tami nestaju sve sjene.

Stephen King – Institut

U duhu svoje iznimno uspješne priče Ono, King je i u ovom romanu stvorio gomilu likova predvođenih bliskom grupom djece koja su smiona, ali i nasmrt prestravljena. Kao i u svakom dosadašnjem Kingovom romanu, izgradnja svijeta na stranicama Instituta je majstorska. Atmosfera samog Instituta izrazito je uznemirujuća, napeta i na trenutke tjeskobna. Za razliku od mnogih poznatih djela, Institut ne troši stotine stranica na najsitnije detalje samo da bi čitatelja na kraju razočarao raspletom od deset stranica koji je, malo je reći, nezadovoljavajuć. Tempo knjige je stalan i poticajan, razlučivost priče jednako snažno razvijena, kao i poglavlja koja do nje vode. Zbog toga se priča brzo kreće, čitatelja radnja vuče na neprestano okretanje stranica kako bi što prije saznao sudbine ove djece i njihovih izrazito zlih skrbnika.

Bez ikakvog napora, hodajući kroz ovu žanrovsku priču, King uvjerljivo ostaje na tronu. Paralelno s nekim od njegovih prethodnih djela, uključujući Carrie i Isijavanje, kao i odjecima svima već poznate serije Stranger Things, Institut će zasigurno oduševiti sve ljubitelje horora, neizvjesnosti i znanstvene fantastike.

Klinci mogu bježati, ali se čak ni genijalni klinci ne mogu skrivati. Barem ne dugo.

Stephen King – Institut

Izdavač: Znanje
Prijevod: Damir Biličić