Recenzije

Mary Burton – Nikad se ne osvrći

Priča započinje poglavljem u kojem nama tada nepoznati muškarac, no očigledno serijski ubojica, kreće u lov na svoju sljedeću žrtvu. Igrom slučaja, pažnju mu privuče upravo Melina, agentica iz Istražnog odjela Tennesseeja koja, nakon nestanka nekolicine žena, odlučuje istraživati na svoju ruku, prerušena u prostitutku. Kada odbije ući u njegov kombi, on je napadne, pokušavajući je svim silama odvući sa sobom. Zahvaljujući pukoj sreći, ali i iskustvu, Melina mu uspije pobjeći, a pritom ga i raniti nožem na kojem ubojica ostavi svoj DNK. Otkriće je užasavajuće. Riječ je o zloglasnom serijskom ubojici koji je godinama ubijao žene, ne bazirajući se samo na jednu državu.

Zbog profila serijskog ubojice, u Nashville stiže FBI agent Jerrod Ramsey te se on i Melina udružuju kako bi što prije uhvatili ubojicu. U slijepoj ulici zbog nedostatka tragova, on i Melina istražuju mjesto na kojem je u slupanom automobilu pronađena napuštena djevojčica. Otvaraju prtljažnik i užasnu se shvativši da imaju posla s dvojicom serijskih ubojica vrlo različitih navika. 

Cijela ta situacija budi u Melini uspomene – zašto se baš taj slučaj doima tako povezanim s njezinom bolnom prošlošću? Prije nego što vrijeme istekne, Melina mora uhvatiti ne jednog, nego dvojicu serijskih ubojica – a oba su bacila oko na nju.

Njega nitko nije nadigrao. Pronaći će je i ona će osjetiti njegov bijes u svim kostima i živcima svoga tijela. Kad završi s njom, preklinjat će ga za milost.

Mary Burton – Nikad se ne osvrći

Fokus ovog romana se ne stavlja na zločin niti na istragu, već na unutarnju borbu mlade istražiteljice čiji se privatni život sukobljava s profesionalnim u zagonetnoj i slojevitoj priči. No, Melina vam neće dopustiti da na bilo koji način osjetite sažaljenje prema njoj. Ona je mnogo snažnija i hrabrija od svoje prošlosti, ali u paklu ove istrage bit će gurnuta do krajnjih granica.

Moram priznati kako sam na početku bila oduševljena. Prvih stotinjak stranica sam pročitala u jednom dahu, okretala ih jednu za drugom u potrazi za odgovorima. No, negdje nakon sredine romana, taj žar je počeo nestajati. Tempo je naglo usporio, priča nije krenula u očekivanom smjeru te nam je serviran pomalo mlak rasplet.

Iako sam ja u konačnici ostala malo razočarana, i dalje imate moje preporuke. Mary Burton napisala je štivo koje je istovremeno zabavno i napeto, štivo koje jednostavno ne možete ispustiti iz ruku dok ne otkrijete odgovore na sva pitanja. 

Pogled mu je bio izravan i prodoran. Brzo je preusmjerio pozornost na cestu, ali dok gaje slijedila u svom automobilu, znala je da je jednako strastan lovac kao Ključni ubojica.

Mary Burton – Nikad se ne osvrći

Izdavač: 24sata Knjige
Prijevod: Sanja Gjenero