Recenzije

Sarah Penner – Izgubljena ljekarna

Debitantski roman autorice Sarah Penner, Izgubljena ljekarna, zadivljujuće je djelo prožeto misterijom, ubojstvima, povjerenjem i izdajom. Smještena u atmosferski London, ova impresivna priča vješto teče kroz prošlost i sadašnjost, otkrivajući bol u srcu i izgubljene snove tri zadivljujuća glavna lika u napetoj drami koja ne prestaje sa šokantnim iznenađenjima sve do posljednjeg odlomka.

Godine 1791. Nella Clavinger je ljekarnica koja posjeduje i vodi tajnovitu ljekarnu. Tako tajnovita, skrivena je iza zida u skladištu na Bear Alleyju, gdje Nella može bez problema promatrati svoje potencijalne kupce kroz špijunku. Skrivena je s dobrim razlogom: pripravci koje prodaje osmišljeni su kako bi ženama u potrebi pružile mogućnost – iako smrtonosnu – da isprave nepravdu koju inače ne bi mogle, u eri kada žene nisu mogle jednostavno otići od nasilnih muževa, očeva, braće ili poslodavaca. No Nella je vješta ljekarnica koja ženama nudi izbor. Njezine tinkture (koncentrirani biljni ekstrakti, koji također povremeno sadrže i dozu otrova za štakore) mogu učiniti da problem s muškarcem preko noći nestane. Ali Nella ima pravila – linije iscrtane u pijesku za koje vjeruje da ih nikada neće prijeći.

Eliza Fanning je dvanaestogodišnja djevojka koja radi kao sluškinja na otmjenom imanju. Inteligentna, odana i povjerljiva djevojka, iako pomalo praznovjerna, posjećuje Nellu, po naputku svoje gospodarice. Ima posebne upute što treba kupiti (i kome je tinktura namijenjena). No, Eliza se zainteresira za Nellinu posebnu ljekarnu i pripravke koje pravi.

U sadašnjosti, Caroline Parcewell dolazi iz Ohija u London na svojevrsni odmor, gdje će proslaviti svoju 10. godišnjicu braka – ali bez supruga. Ostavila ga je nakon njegovog priznanja nevjere. Caroline, nekada ambiciozna povjesničarka, bolna je srca zbog njegove izdaje, ali svjesna izbora koji su je naveli da odustane od svojih snova. No, igrom slučaja, Caroline nabasa na predmet povezan s neriješenim ubojstvima koja su London opsjedala prije dvjesto godina. Nakon posjeta Britanskoj knjižnici, Carolinina ne tako davna želja da otkrije povijest starih stvari se vraća, a njezin se život u zapanjujućem preokretu sudbine sudari s ljekarničinim.

Za mnoge od tih žena to je možda jedino mjesto na kojem su njihova imena zabilježena. Jedino mjesto na kojem će biti upamćene. To je obećanje koje sam dala majci, da ću čuvati postojanje tih žena čija bi imena inače bila izbrisana iz povijesti. Svijet nije dobar prema nama… Malo je mjesta na kojim žena ostavlja neizbrisiv trag.

Sarah Penner – Izgubljena ljekarna

Izgubljena ljekarna zadivljuje od samog početka. Iako bi se neki mogli pomalo zgroziti nad Nellinom profesijom, Penner nas uranja u London 1791. godine, strpljivo otkrivajući Nellinu pozadinu i okolnosti koje su utjecale na njezinu odluku da majčinu radnju, nekada mjesto isključivo za liječenje, pretvori u utočište za izdane žene koje vjeruju da nemaju drugog izbora osim ubojstva.

U Izgubljenoj ljekarni ima mnogo feminističkih elemenata. Priča je to o tri žene, od kojih svaka žudi za stvarima u kojima su ih, na neki način, sputavali muškarci u njihovim životima. I dok ljekarnica komunicira sa svakom od svojih klijentica, saznajemo kako su se njene mušterije susrele s istim problemom. To automatski potiče na razmišljanje o mnogim načinima na koje žene u priči reagiraju na svoju prepreku. Neki pristupi su zlokobni, drugi nisu. Otvaraju se pitanja morala i naših prava kao žena, a zanimljivo je razmotriti i kako su se ta prava promijenila (ili ne) tijekom posljednjih dvjesto godina.

Izgubljena ljekarna je priča o ženama koje kontroliraju vlastitu sudbinu. U priči postoje mračni aspekti – poput tereta tajni i destruktivne težnje za osvetom – ali to je također priča o nadi i načinu na koji žene mogu štititi, poštovati i oslobađati jedna drugu, čak i kada su razdvojene barijerom vremena.

Kao u dobro napravljenom pripravku, svi sastojci dobili su točno odgovarajuću razinu njege i vremena, a rezultat je roman koji jednostavno osvaja svojom nježnom čarolijom.

Zašto smo se toliko trudile zaštititi krhak um djeteta? Samo smo im uskratile istinu – i mogućnost da obamru za nju prije no što stigne i grubo im pokuca na vrata.

Sarah Penner – Izgubljena ljekarna

Izdavač: Egmont
Prijevod: Aleksandra Barlović