Recenzije

Charlotte McConaghy – Posljednji let

Moćan, potresan, nevjerojatno bitan roman spaja ljepotu i tragediju u jedno dok protagonistica prati posljednje preostale arktičke čigre tijekom njihove vjerojatno posljednje migracije usred masovnog izumiranja.

Protagonistica romana je Franny, nemirna i svojevoljna irsko-australska žena s dubokim afinitetom prema pticama, koja je odlučna pratiti posljednje preostale arktičke čigre na ono što bi mogla biti njihova posljednja godišnja migracija, od njihovih gnjezdilišta na Grenlandu do Antarktike. Ovo putovanje ujedno je i najduža migracija od svih – prijelaz gotovo cijelog svijeta – i podvig koji čigre obavljaju dva puta godišnje. Knjiga metaforički koristi ovaj čin izdržljivosti, tu instinktivnu kretnju: i Franny je tjerana na stalno kretanje silama koje nije mogla kontrolirati ili razumjeti, no njena odlučnost i snaga pomogle su joj i kod velikih nedaća i prepreka.

Odmah na početku romana, Franny uspijeva doći do prijevoza jednim od rijetkih preostalih ribarskih brodova koji su krenuli s Grenlanda, obećavajući kapetanu broda, Ennisu, da mu može zauzvrat osigurati ulov čak i u iscrpljenom oceanu, a sve to bi uspjela prateći čigre na koje je postavila odašiljače i koje će se tijekom svog puta zaustaviti kako bi se nahranile i odmorile. Ennis je užasno opsjednut lovom, jednako kao što je Franny preostalim čigrama, zbog čega joj dopušta prijevoz i smještaj na svome brodu.

I evo ga, čak i sad, nakon svega. Povratak onog ludog ushita, onog za kojim čitav život tragam. Nije ispravno osjećati ushit pred opasnošću, ali ja ga osjećam. Osjećam, i dalje. Jedina razlika je u tome što sam nekoć na to bila ponosna, a sad se sramim.

Charlotte McConaghy – Posljednji let

Dok brod putuje na jug u sve opasnije vode, Frannyna mračna prošlost i razlozi koji su je doveli na ovo mjesto polako se otkrivaju čitatelju.

Posljednji let je dijelom pustolovna priča, a dijelom spekulativna klimatska fikcija. Franny je vrlo nepouzdan lik, što se očituje njenim poluistinama i šutnjama kojima se okružuje i svime što je čini suzdržanom od drugih likova i samog čitatelja. Bolna je to i potresna knjiga, jedna od onih za koje kažemo da su pravi šamar realnosti. Ali to je također knjiga o ljubavi, o pokušaju razumijevanja i prihvaćanja stvorenosti koja postoji u nama samima i o tome kako možemo što bolje prihvatiti vlastitu divljinu unutar nas samih.

Posljednje što našem planetu treba jest da odustanemo od njega. Ali ponekad je teško, puno je lakše skliznuti u apatiju jer se bitka čini prevelikom. No, autorica je s ovim romanom htjela ukazati da još uvijek ima nade. Ovaj roman priča je o putu žene od gubitka svake nade do njenog ponovnog otkrivanja, ne samo za sebe nego i za divlja stvorenja i mjesta koja su ugrožena.

Otisak nečijeg života mjeri se s onim što daje i onim što ostavlja za sobom, ali se također može mjeriti i onim što uzima od svijeta.

Charlotte McConaghy – Posljednji let

Izdavač: Znanje
Prijevod: Maja Klarić