Recenzije

Dolly Alderton – Nestale ljubavi

Nina Dean je tridesetdvogodišnja gastronomska autorica koja je upravo kupila svoj prvi stan u Londonu. Ona je samostalna i naizgled dobrostojeća žena. Svi njeni prijatelji, osim jedne, vrlo simpatične Lole, su u braku te imaju djecu, ili planiraju uskoro imati djecu ili su u predanim vezama. Na samom početku romana doznajemo da je Nina bila u sedmogodišnjoj vezi s Joeom, s kojim je i danas ostala vrlo bliska. Joe je od tada započeo novu vezu sa ženom po imenu Lucy.

Otkako je prekinula s Joeom, Nina je uzela stanku od veza i romantičnih odnosa te se odlučila više posvetiti sebi i svojoj karijeri. No, na svoj rođendan, na preporuku Lole, odluči napraviti profil na aplikaciji za upoznavanje.

Naravno, ne prolazi sve onako glatko kako si je Nina zamislila. Kroz naredna tri tjedna vodi razgovor s čak dvadeset sedam muškaraca. Dvadeset sedam! I to, naravno, sve bezuspješno. No, nakon ta naporna tri tjedna, Nina konačno dogovori svoj prvi spoj. Ime mu je Max. Max je računovođa, iako biste po njegovom fizičkom izgledu rekli da je drvosječa. Ima trideset sedam godina, raščupanu kosu te uzgaja povrće. I čini se kako je on Ninin muškarac iz snova. Štoviše, taj njen šarmantan, prezgodan muškarac iz snova nakon prvog spoja izjavi kako će ju oženiti.

Savršen je trenutak za novu ljubavnu vezu jer Nina posvuda oko sebe vidi podsjetnike na to kako vrijeme brzo prolazi. Prijateljstva lagano blijede, bivši dečki nastavljaju sa svojim životima i, još strašnije, sele se u predgrađa. Utočište ne može pronaći ni kod roditelja – majka je zaokupljena krizom srednjih godina, a voljeni otac pati od demencije. Stoga Nina i Max počnu izlaziti. Granaju se razgovori, trese se spavaća soba, sklapaju se ljubavne izjave. Nina se osjeća kao da je opet tinejdžerica, ali sa samopoštovanjem i plaćom te bez policijskog sata. A onda puf. Max nestaje. Ne odgovara joj na poruke niti na pozive te Nina, nakon mjesec dana koje je provela pokušavajući stupiti u kontakt s njim, odustaje. Bilo je predobro da bi bilo istinito. No, tu priči nije kraj.

Kroz pripovijedanje u prvom licu istražujemo Ninin život iz prve ruke; njezinu ironičnu sreću s prvim iskustvom u aplikaciji za upoznavanje, njezina prijateljstva i odnose koji se mijenjaju jer se čini da svi koje Nina voli stupaju u brak ili imaju bebe, njezinu uspješnu karijeru gastronomske autorice i njezina različita zapažanja, samozatajnost i dosjetke dok istražuje tko je i što zapravo želi. Dakle, u vrlo stvarnom i metaforičkom smislu, Ninina priča govori o razumijevanju vlastitih duhova – duhova iz djetinjstva, duhova u prijateljstvima, duhova u njezinoj obitelji i odnedavno, opscenog načina na koji ljudi mogu odsjeći druge za koje su prethodno tvrdili da ih vole. Ispunjen pronicljivim društvenim zapažanjima i umotan u vrstu feminističkog realizma, ova romantična i životna komedija će vas natjerati da kimate glavom dok čitate, da uzdišete i smijete se istovremeno dok se nadate Nininom sretnom završetku.

S obzirom na inherentnu iskrenost u tekstu, Nina je uistinu briljantno prikazana, kao i svi ostali likovi s kojima je imala interakcije tijekom svog putovanja. Lola, njezina najbolja prijateljica, bez imalo je sumnje jedan od najboljih sporednih likova koje roman može ponuditi; iskren, ranjiv, otkačen i besramno smiješan.

Za Ninu je njezin odnos s ocem bio temelj njezina vlastitog identiteta, a na više načina njezina je priča nijansirana filozofskim pristupom sjećanju te podsjetnikom na to kako nas naša iskustva uvijek oblikuju pružajući okvir ljubavi i razumijevanja koji u konačnici određuje način na koji živimo svoje živote.

Sve u svemu, Nestale ljubavi je jedan vrlo dojmljiv roman koji je pokrio toliko toga u kratkom vremenskom okviru i u toliko malo stranica. 

Izdavač: Profil
Prijevod: Saša Stančin