Recenzije

John Marrs – Putnici

Osam autonomnih vozila od kojih svaki vozi jednog putnika će se za dva sata i trideset pet minuta sudariti. Samo jedan će preživjeti. Koji? Vi odlučujete.

Zamislite svijet u kojem postoje samo autonomni automobili, odnosno automobili koji mogu u nanosekundi raspoznati okolinu u kojoj se nalaze i kretati se kroz nju bez ljudskog upravljanja. Glavni razlog za uvođenje i korištenje isključivo takvih automobila su garancija da će zahvaljujući njima biti manje prometnih nesreća, manje smrtnih slučajeva i više sigurnosti. Upravo to se događa u ovom romanu, čija je radnja smještena u Engleskoj, zbog vladine uredbe koja zabranjuje upotrebu automobila kojima upravlja vozač. Iako se broj poginulih u automobilima smanjio, nesreće se još uvijek događaju. Porota je u takvim situacijama dužna odlučiti tko je kriv za smrt. Jednom takvom istragom bavi se porota u kojoj se, protiv njene volje, nalazi Libby Dixon, medicinska sestra za mentalno oboljele. Nepovjerljiva je prema autonomnim automobilima nakon što je prije nekoliko godina svjedočila strašnoj nesreći u kojoj su stradale tri osobe.

U međuvremenu, osmero putnika krene obavljati uobičajene obaveze, sjedne u svoje vozilo bez vozača, a ono se samo od sebe zaključa i, mimo volje putnika, promijeni rutu. Nekoliko sekundi kasnije oglasi se tajanstveni glas i svakom od tih osmero putnika obznani da će, kad stignu na cilj, najvjerojatnije umrijeti. Zatočeni u autonomnom vozilu, ne mogu učiniti apsolutno ništa.

Haker koji je preuzeo kontrolu nad čitavim sustavom dobiva pozornost cijelog svijeta. Naime, s kamera skrivenih u automobilima, reakcije putnika uživo se prenose na televizijama i društvenim mrežama te u hipu postaju pravi reality show u kojem i gledatelji i komentatori imaju priliku glasati o tome tko će jedini od putnika preživjeti. Jedini problem je što svaki od putnika krije svoju tajnu, jednu mračniju od druge. Je li uopće itko od njih uopće zaslužio glas?

Ono što ovu priču čini tako zastrašujućom je njezina uvjerljivost. Gotovo svu tehnologiju je moguće hakirati, u što smo se mnogo puta i sami mogli uvjeriti slušajući vijesti, a društvene mreže oduvijek čine više zla nego ičeg drugog. Kao i kod raznih TV emisija, publika na društvenim mrežama će glasati za nečiju sudbinu. Ali ovaj put to je pitanje života i smrti u kojem život putnika doslovno visi o koncu dok društvene mreže donose presude i odlučuju tko će živjeti ili umrijeti na temelju tankih i izostavljenih činjenica. Cijeli svijet gleda i glasa na društvenim mrežama koristeći hashtagove, pritom se zabavljajući dok putnici proživljavaju najgore minute svoga života.

Čitatelji će biti prestravljeni, uplašeni i uznemireni dok proživljavaju užas zajedno s putnicima i porotnicima. Knjiga je pisana u trećem licu te se kroz poglavlja pravilnim redoslijedom izmjenjuju priče i događaji pojedinih likova. Zanimljivo je i uvjerljivo pisanje Johna Marrsa te njegova iznimna sposobnost održavanja napetosti čini ovaj roman itekako interesantnim i drugačijim od svega dosad pročitanog. Svako poglavlje donosi novi preokret, dok je cijela knjiga prepuna neizvjesnosti radi koje će svaki čitatelj neumorno okretati stranice u potrazi za odgovorima.

Način na koji se cijela situacija rješava sama od sebe – a postoji nekoliko očitih raspleta prije onog najvećeg – je i pametan i manipulativan. Marrsova sposobnost da educira svoju publiku o problemima budućnosti kojom dominiraju autonomna vozila osvojit će mnoge čitatelje. A njegovo razumijevanje društvenih medija i načina na koje mogu ugroziti naše čovječanstvo nije ništa drugo nego briljantno.

Meni je ovaj roman među top pet pročitanih knjiga ove godine, kao što mi je i Onaj pravi bio one godine kad sam ga čitala. Marrs jednostavno oduševljava i ne samo da ispunjava sva vaša očekivanja, već sa svakim novim romanom dolaze nova, još veća za onaj idući. Nadam se da će prijevod njegovih ostalih romana brzo, a do tada, od mene imate ogromnu preporuku. Ovo je roman koji ne smijete propustiti.

Izdavač: FOKUS KOMUNIKACIJE d.o.o.
Prijevod: Morana Mazor