Recenzije

Alice Feeney – Njegova priča, njezina priča

Svaka priča ima najmanje dvije strane.

NJEGOVA PRIČA – Viši policijski inspektor Jack Harper voditelj je Odjela za teške zločine u ruralnom području Surreya. Ondje se doselio iz Londona, natrag u selo u kojem je odrastao, nakon tragičnog događaja koji je naposljetku rezultirao raspadom braka. Muči ga nesanica. Jack čuva mnoge tajne, od kojih je jedna da previše pije.

Kad dobije dojavu o ubojstvu, odmah prepoznaje žrtvu kao ženu s kojom je spavao noć prije. Skrivajući svoj odnos sa žrtvom, Jack nastavlja istraživati zločin u nadi da će na vrijeme pronaći ubojicu. Ali onda shvati da mu netko pokušava podmetnuti ubojstvo kada pronađe nekoliko dokaza u stražnjem dijelu svog automobila. Pokušava li mu uistinu netko podmetnuti? Ili je naprosto zaboravio što je napravio?

Jackovu situaciju otežava činjenica da njegova zamjena, narednica Priya Patel, prati svaki njegov pokret i čini se da je vrlo zainteresirana za njega.

Pokušavam se malo pribrati, ali mozak mi je prepun preglasnih misli. Jedna misao je glasnija od ostalih i neprestano se ponavlja. Trenutno je i istinita: da se barem nisam vratio u Blackdown.

Alice Feeney – Njegova priča, njezina priča

NJEZINA PRIČA – Tridesetšestogodišnja Anna Andrews voditeljica je TV vijesti za BBC. Njen posao joj je jedina preostala svjetla točka u životu nakon što je prije dvije godine izgubila sve do čega joj je bilo stalo. Kad se bivša voditeljica vijesti vrati s porodiljnog na posao i preuzme natrag voditeljsku palicu, Anna se osjeća kao da više nigdje ne pripada. Okreće se alkoholu kako bi olakšala svoje nevolje, kao što to uvijek čini… Zatim se dogodi ubojstvo u selu u Surreyu u kojem je odrasla – i ona je poslana da pokrije potresnu priču. Ovo će joj biti drugi put u dva dana da je otputovala u Blackdown. Jer Anna također krije mnoge vlastite tajne.

Ponekad mi se čini da sam nepouzdani narator vlastite životne priče. Ponekad mi se čini da smo svi takvi.

Alice Feeney – Njegova priča, njezina priča

UBOJICA – Tijekom cijelog romana povremeno se javljaju poglavlja napisana kurzivom, no lako je zaključiti kako je riječ o ubojici. Ne znamo tko je pripovjedač, ali imamo dojam da je osveta u središtu ubojstava.

Bedemi osjećaja koje podižemo oko sebe na kraju zadrže samo naše pravo ja i spriječe druge da se probiju do njega. Moji zaštitni bedemi rastu sa svakom novom ciglom osvete. Svi se mi krijemo iza one verzije sebe koju pokazujemo svijetu oko nas.

Alice Feeney – Njegova priča, njezina priča

Ova knjiga je uistinu mračna i uvrnuta. Sam naslov odaje kako snaga knjige leži u njezinoj dvojakoj strukturi i cliffhangerima koji čitatelje drže zarobljenim do samog završetka. Feeney stvara dovoljno sumnje u čitateljevoj glavi o oba protagonista, na način da bi riječi ubojice mogle pripadati i jednom i drugom, a možda čak niti jednome od njih.

Poput zmije koja jede svoj rep, tko istražuje, a tko skriva svoje zločine postaje sve teže i teže razaznati. Iako niti jedan od njih nije nepouzdan pripovjedač, oni jedan drugome, niti čitatelju, ne govore cijelu istinu. Moguće je da čak ni u svojim mislima nisu iskreni.

Kako pozadina likova polako postaje sadašnjost, čitatelji otkrivaju sve više načina na koje su svi likovi međusobno povezani i zašto nitko nije oslobođen sumnje. Prepuna izvrsnih, ali manjkavih likova i uske, dinamične proze, Njegova priča, njezina priča iz pera Alice Feeney je još jedan međunarodni bestseler koji ne smijete propustiti.

Izdavač: Egmont d.o.o.

Prijevod: Ira Martinović