Recenzije

Colleen Hoover – Bez nade

Colleen Hoover američka je autorica koja je svojim romanima osvojila srca čitatelja diljem svijeta. Njezine knjige postigle su kultni status gotovo od samih početaka te imaju takvu moć da vam nakon čitanja još danima prolaze kroz glavu budeći u vama različit spektar emocija.

Autorica je poznata po pričama punim emocija zbog kojih nitko ne ostaje ravnodušan. Njeni romani savršeni su za sve ljubitelje suvremene literature i ljubavnih priča koje nisu ispričane kroz ružičaste naočale, već prikazuju surovu, bolnu realnost. Jedan od tih romana je i Bez nade.

Ja ga, ne biste vjerovali, dosad nisam čitala. Zbilja ne mogu reći koji je točno razlog. Jednostavno nikad nije bio pravi trenutak. No, sad kako je novo izdanje ovog kultnog naslova izašlo, za mene više nema isprika!

Ako mislite da znate o čemu je riječ u ovoj knjizi, razmislite ponovno. Ako mislite da možete pogoditi kamo bi vas priča mogla odvesti, razmislite ponovno. Ako mislite da imate bilo kakvu predodžbu o tome koliki će utjecaj ova knjiga imati na vas, razmislite ponovno. Ovo je nije još jedna u nizu klišejastih priča s tipičnim zapletom i još očitijim završetkom. Ne, ne. Colleen je još jednom dokazala koliko originalna može biti.

Sky je sedamnaestogodišnja djevojka s uobičajenim tinejdžerskim problemima, ali i osobnošću koja odražava njezin nedostatak intenzivne društvene interakcije. Sky je iskrena, puna ljubavi, predana i odana, često govori ono što misli bez previše vaganja riječi, ne pokušava se prilagoditi, već radije prihvaća svoju jedinstvenost. Jedina stvar koja je drugačija kod Sky je njezina reakcija na intimni dodir – Sky se gasi, potpuno blokirajući sve osjećaje i emocije, a njen um odluta na svoje sretno mjesto gdje broji zvijezde na nebu i čeka da tom određenom trenutku dođe kraj. Budući da se ne sjeća ničega iz svoje prošlosti, ne zna što to kod nje izaziva takvu reakciju, već prihvaća to kao urođenu nesposobnost svog tijela da ‘osjeća’ bilo što kada bi trebala osjećati sve.

Nakon što se cijeli život školovala kod kuće, Sky odlučuje posljednju godinu srednje škole provesti među svojim vršnjacima. Brzo je bačena u tinejdžersku verziju pakla s glasinama, zlobnošću, zavišću, podvalama, marginalizacijom koji postaju svakodnevica u njezinu životu. Ali ništa od toga ne dotiče Sky jer nije odgajana da dopusti da joj te stvari budu važne. Ona sve to odbacuje, potpuno zanemarujući glasine i fokusirajući se na one ljude u svom životu koji je vide onakvom kakva ona zapravo jest.

A onda jednog dana upoznaje Holdera. Sve u vezi s njihovim prvim susretom zbunjuje Sky – njegova reakcija na nju, neobična pitanja koja joj postavlja, ali prije svega reakcija njezina tijela na njega. Čini se da jedino on uspijeva zapaliti plamen u njoj za koji je oduvijek vjerovala da ga nema. Holder savršeno izgleda i ima svoj jedinstven šarm, ali je također stalno ljutit i tajanstven te o njemu kruže glasine u školi. Suprotno njezinoj boljoj procjeni, Sky se brzo i snažno zaljubljuje u Holdera i oni se upuštaju u sporo goruću romansu.

Nikad nisam pomišljala da ću ikada moći toliko vjerovati nekom muškarcu, da bih s njime dijelila svoje srce, a još manje da bih mu ga u potpunosti predala.

Colleen Hoover – Bez nade

Ali Skyina i Holderova priča je tek početak. Kako se tajne otkrivaju, a sjećanja vraćaju, prošlost se vraća punom snagom i s njom se Sky mora obračunati prije nego što se pojavi bilo kakva šansa za budućnost.

I tu nam stiže klasični CoHo stil – očekujte neočekivano. Ništa nije onako kao što se na prvu čini. Ova knjiga na kraju postane nešto sasvim drugačije od onog što bi po sadržaju rekli da jest.

Bez nade je priča o ljubavi i preživljavanju. O prijateljstvu i odnosima. O nadi i ozdravljenju. O životu i smrti. O suočavanju s tragedijom i pronalasku oprosta i mira. O tome kako biti jak. O tome da biti žrtva znači i preživjeti. Mnogo je ključnih radnji u ovom romanu, ali ponajviše borba s promjenama i gubitku kontrole te preispitivanje tko želiš biti kad uopće ne znaš tko si.

Dišem samo da provjerim jesam li još uvijek živa, zato što mi ovo prokleto ne sliči na život.

Colleen Hoover – Bez nade

Zbilja nemam više što dodati osim da ju morate obavezno pročitati, ako već niste. Niti jedna CoHo knjiga se ne propušta. Pogotovo s ovako bitnim porukama. 🙂

Izdavač: Naklada Neptun

Prijevod: Zrinka Budak