Recenzije

Beth O’Leary – Zamjena

Zamjena je nešto poput vruće čokolade tijekom zimskih dana: grije vam dušu. Knjiga je to koja se bavi lijepim, ali i onim teškim temama, uključujući bolest i smrt, ujedno ulijevajući vam nadu u bolje sutra. Ova vas knjiga navodi da vjerujete da imate moć promijeniti svoj život na bolje.

Radnja se vrti oko Leene i njezine bake Eileen koje odluče zamijeniti živote na dva mjeseca. Leeni je prijeko potreban odmor od posla i privatnih problema koji joj vise nad glavom, uključujući i njenu majku. Odnedavno sama i na pragu osamdesete, Eileen žudi za novom prilikom za ljubav. No u njezinom malom selu u Yorkshireu nema slobodnih muškaraca, ili barem nema onih s kojima bi se Eileen mogla dobro slagati. Čini se da bi ova privremena zamjena života dobrodošla i jednoj i drugoj. Eileen može živjeti u Londonu i ostvariti svoju neispunjenu želju za životom u velegradu, a Leena će voditi brigu o svakodnevnim obavezama u ruralnom Yorkshireu.

Međutim, uskoro će obje otkriti da zamjena života nije baš tako jednostavna…

I, da, boli i dalje, ali ne koliko sam mislila da hoće. Što više pričam o njoj, to više želim pričati o njoj, kao da u mom mozgu negdje postoji napuknuta brana, a voda prodire i što je jači nalet vode, to brana više želi puknuti.

Beth O’Leary – Zamjena

Osim pozitivne poruke koju ovaj roman nosi, Zamjena sadrži i fantastične likove. Apsolutno sam obožavala Eileen. Svojom duhovitošću i humorom podsjetila me na moju vlastitu baku. Ne možete je ne voljeti i navijati za nju. Leena, druga protagonistica, će mnogim čitateljima biti vrlo blizak lik s kojim se itekako mogu poistovjetiti. Od njezinih kompliciranih obiteljskih odnosa do stresnog posla, postoje aspekti njezina života za koje sam sigurna da većina nas može suosjećati. I ne zaboravimo stanovnike Hamleigha: Arnolda, Betsy, Jacksona, Penelope i još mnoge druge.

Iskreno sam se naglas smijala čitajući ovu knjigu. Humor je dobro tempiran i još bolje izveden, nikad ne doimajući se otkačeno. Inteligentan je i povremeno suptilan, što stvarno pridonosi zanimljivom dijalogu između likova.

Ovu živopisnu grupu likova nadopunjuje prekrasan zaplet. Sadrži romansu, očekivanu i neočekivanu. Naravno, da je romantika jedina stvar koja se događa u ovoj knjizi, bila bi prilično dosadna. Autorica se pobrinula za to da ova knjiga nosi i nekoliko bitnih poruka, s obzirom da se također dotiče brojnih ozbiljnih tema, uključujući smrt, tugu, nasilne odnose i obiteljsku dinamiku. To knjizi daje osjećaj realizma i emocionalne dubine.

O’Leary je savršeno podijelila dvije atmosfere. Baka i unuka žive različitim tempom te imaju različite stavove. Život u malom selu često je jednostavan i opušten, dok je London složena mreža raznolikosti i neprestane energije.

Pa, samo da znaš, svaki put kad dopustiš da ti izmakne prilika, svaki put kad se zapitaš možeš li ti to doista, svaki put kad pomisliš o odustajanju od bilo čega što želiš… ja ću te bockati S onog svijeta.

Beth O’Leary – Zamjena

Zamjena je spoj drugačijeg, zabavnog i opuštajućeg štiva. Prvi dio romana zapravo je uvod u samu radnju, upoznavanje s likovima i njihovim privatnim životima. Uživala sam u svakoj stranici. A kad sam ju pročitala i zatvorila, osjećala sam se sretno, zadovoljno. Dobila sam apsolutno sve što sam tražila i očekivala.

Ukoliko želite malo predahnuti od trilera, onda je ovo pravi roman za vas. Imate moje tople i najiskrenije preporuke!

Izdavač: Znanje